Radionica glagoljaške kaligrafije

Ovom radionicom glagoljaške kaligrafije ući ćemo nakratko u arhaični i mistični svijet hrvatskog srednjovjekovlja. Glagoljica dolazi od riječi glagoljati što na staroslavenskom jeziku znači pisati tj. grafički govoriti. Svrha radionice je približiti taj svijet hrvatske glagoljaške kulture i baštine kroz samo pisanje glagoljice.

U kratkom uvodnom predavanju pokazat ćemo sve oblikovne faze koje je samo pismo prolazilo od 9 st. do danas, a zadržat ćemo se na hrvatskom uglatom obliku iz 14/15.st.

Hrvatska obiluje glagoljaškom baštinom, a dio od toga ćemo pokazivati, predočavati pa i spomenuti: Baščansku ploču, Ročki abecedarij, Hrvojev misal, Misal po zakonu rimskoga dvora, Glagoljašku početnicu iz 1527 g. itd.

Glavni naglasak radionice biti će na kaligrafiji. Kaligrafija je tehnika lijepoga pisanja rukom uz pomoć pera i tinte, ona daje svečanost pisanom tekstu i ugodna je oku. Na radionici ćemo učiti tehniku pisanja hrvatske uglate glagoljice iz 14/15 st. kojom su se u to doba pisali kodeksi kao što su Hrvojev misal, Misal kneza Novaka itd.

Radionicu ćemo završiti izradom vlastitih slika i pisanjem tekstova.

  Programi - Sve objave