02. 02. 2023.   |   Aktualne obavijesti
Likovna kolonija Erasmus Istra 2022.  Novigrad, 15.9.2022.

U Novigradu smo provodili mješovitu mobilnost odraslih osoba u sklopu projekta Otvorene ruke

Sudionici triju partnerskih organizacija projekta Otvorene ruke koji se kroz program Erasmus+ provodi s ciljem razmjene dobrih praksi u području obrazovanja odraslih, okupili smo se u prvoj polovici rujna u idiličnom smještajnom naselju Pinesta kraj Novigrada. Nije nam nedostajalo lijepog vremena, kreativnih trenutaka, puno kreativnih trenutaka i iskrenog druženja. Ujedno nas je mazilo ugodno rujansko vrijeme uz šumenje mora.

Bogat program likovnih radionica, modernih i tradicionalnih, vodili su Izar Lunaček, Miha Eric, Andreja Vivoda, Admir Baltić, Branka Vujić i Anka Pavelić. Proveli smo i nekoliko radionica kulturnog menadžmenta, uglavnom u smislu povezivanja različitih web stranica i mogućnosti prodaje unikatnih proizvoda članova ciljne skupine projekta. Riječ je uglavnom o ženama starije životne dobi, uglavnom iz ruralnih područja, koje u jesen života traže priliku za dodatno obrazovanje i znanja za buduće aktivnosti.

U sklopu mješovite mobilnosti odraslih posjetili smo muzej i galeriju Lapidarium u Novigradu. Aktualnu izložbu posjetili smo pod vodstvom i predavanjem kustosice Jerice Ziherl. Spoj je to umjetnina renomiranih hrvatskih umjetnika i stvaratelja iz modernog doba i stalne muzejske zbirke tradicijskih umjetnina iz vremena starog novigradskog naselja.

U suradnji s Galerijom Salsaverde iz Izole organizirali smo završnu izložbu proizvoda nastalih u projektu. Otvorenju su prisustvovali svi naši kreativni sudionici. Događaj je pratila i nacionalna RTV TV Slovenija 1 i nacionalni radio RTV Slovenija 1.

Kroz razmjenu dobrih praksi želimo organizacijama sudionicama ponuditi atraktivnije i smisleno povezane obrazovne umjetničke sadržaje, bilo u tradicionalnom bilo modernijem, ali svakako atraktivnijem obliku.

Kroz mobilnost odraslih polaznika unaprjeđujemo znanja, vještine i kompetencije polaznika u tri područja:

– u području likovnih umjetnosti, dizajna, manuelnih vještina te promicanja i traženja inovativnih digitalnih okruženja za promicanje umjetnosti,

– o važnosti očuvanja i prenošenja kulture u novu sredinu i iskorištavanja njihovih potencijala, kulturnog djelovanja i integracije,

– u području kulturnog menadžmenta i razvoja poduzetničkih znanja i vještina u području kulture i umjetnosti.

Međunarodnim djelovanjem projekta Otvorene ruke unapređujemo interkulturalni dijalog, a istovremeno se borimo protiv diskriminacije i stigmatizacije te promičemo europske vrijednosti jednakosti i tolerancije. Prije svega, stvaramo prenosivi model vlastite dobre prakse, proaktivnim pristupom rješavanju uobičajenih problema, pri čemu uvodimo različite metode i sadržaje u modele neformalnog obrazovanja.

Na kraju projekta ćemo kroz razmjenu dobrih praksi detaljnije zapisati naša saznanja u online galeriji i online katalogu kreativnosti te predstaviti naše proizvode, rezultate projekta i očekivane učinke.

  Novosti - Sve objave