02. 02. 2023.   |   Aktualne obavijesti
Drugi LTT projekta Mladi zEKO,  Prebold, 28.11.2022.

Partneri projekta Mladi zEKO okupili smo se u Preboldu između 24. i 27. studenog. Provodili smo aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja (LTT) omladinskih radnika. Partneri smo uspoređivali različite metodologije rada. Ugodnim i kreativnim druženjem jačali smo kulturnu i građansku svijest, a istovremeno krijepili zelene i digitalne kompetencije.

Obrazovne radionice pokrivale su različita sadržajna područja, od kulture do prezentacije 3D okruženja, prvih filmova od 360 stupnjeva i ostalih napravljenih materijala koji će biti sastavni dio projektnih intelektualnih rezultata. Metodologije su temeljile na aktivnoj participaciji svih sudionika. Na temelju razmjene dobrih praksi, jačanja znanja, u kombinaciji s različitim pristupima mladima, omladinski radnici smo se osposobljavali uz kružnu nastavu iz predmetnih područja.

U simulaciji stvarnog procesa učenja, svaki od omladinskih radnika podučavao je druge s pripremljenim programom rada, a zatim smo kreirali povratnu petlju te dodavali komentare i razvijali dodatne elemente obrazovnog programa kroz različite metode poučavanja. Time smo dobili kvalitetnu povratnu informaciju za nadogradnju obrazovnih programa za mlade.

Tijekom višednevnih obrazovnih aktivnosti bavili smo se različitim pristupima kako potaknuti i motivirati mlade da budu aktivni u društvu. Učili smo o načinima promicanja održivih aspekata oblikovanja umjetničkih obrazovnih radionica, promoviranju potencijala zapošljavanja mladih, razvijanja kompetencija kroz razne kulturne programe, s naglaskom na brigu za okoliš. Učili smo o različitim tehnikama stvaranja iz recikliranih ili ekološki prihvatljivih materijala. Učili smo o osnovama rada u interkulturalnom okruženju, istaknuli smo inkluzivnost, s naglaskom na posebnostima etničkih manjina i korištenju prednosti različitih kulturnih sredina.  Cijelo smo vrijeme razgovarali o uključivanju mladih u razne projekte, inicijative, umrežavanje i obrazovne aktivnosti.

Drago nam je da je interes za sudjelovanje u LTT aktivnostima bio vrlo visok. Zbog toga smo proširili krug naših polaznika. Među brojnim omladinskim radnicima, stvarateljima i umjetnicima izdvajamo Admira Baltića, Mihu Eriča, Voranca Vogela i Damira Hauptmana iz Zavoda Burja. S nama je bila i Sonja Majcen, a ispred Celjskog centra mladih društvo su joj pravili Hana Faletič i Kristjan Veber. Ispred hrvatskog partnera s nama su bili Andreja Vivoda i Uroš Derenda a ispred HKPD Matija Gubec iz Srbije Martina Stantić, Antonija Rudić, Ivica Dulić i Ladislav Suknović.

Zavod Burja u suradnji s partnerima od početka studenog 2021. godine provodi projekt Mladi zEKO. Partneri u projektu su i Galerija Vivoda iz Zagreba (Hrvatska), Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta (Srbija) i Centar mladih Celje. Projekt je odobrila Europska komisija, u okviru Ključne akcije 2, Partnerstvo za sudjelovanje mladih u okviru programa Erasmus +. Projekt će trajati do kraja 2023. godine.

U sklopu projekta provodimo različite međunarodne aktivnosti a pritom izrađujemo i tri intelektualna rezultata projekta, online učionicu s edukativnim dokumentarnim filmom ‘zEKOteka’, umjetnički edukativni vodič ‘Zeleni kompas’ te showroom inovativne virtualne stvarnosti u kombinaciji s 360 stupanjskim filmovima ‘Zelena 3D umjetnost’.

Osrednji cilj našeg projekta je pokazati da su kreativnost i umjetnost mladih, čak u najkritičnijim vremenima, inspiracija za ekološki napredak i alat za promicanje aktivacije mladih i održivog načina života.

  Novosti - Sve objave